понеделник, 28 май 2012 г.

Откриват аутизъм при все повече деца

    Снимка: Doctorbg.com

    Едно от всеки 88 деца към момента е с аутизъм. Това стана ясно на първата Международна обучителна конференция, засягаща заболяването, която се проведе в София. Според експерти аутизмът расте като епидемия, тъй като преди 20 години децата с подобен проблем са били 1 на 2000.
    По думите на българския омбудсман Константин Пенчев у нас явлението аутизъм до съвсем скоро не е било познато, затова е било крайно време българите да се информират повече за проблемите на тези деца. Според общественият защитник трябва да бъде намерен пътят, който да  осигури на аутистите пълноценен живот, тъй като държавата и институциите в нея отдавна били длъжници на лицата от аутистичния спектър. 
    Според Мина Ламбовски, председател на сдружение "Тацитус", в момента броят на децата с аутизъм в системата на държавното образование нараства непрекъснато, а учителите и специалистите не разбират естеството на техните проблеми и не могат да им помогнат и да ги овладеят. Това неминуемо се отразява, като понижава качеството на образователната система. Ето защо не само за децата с аутизъм, но и за цялото ни общество е от изключително значение да се предприемат незабавни мерки за обучаване на специалисти от детските градини, училищата и помощните училища. 
    На конференцията стана ясно, че от Столична община ще отпуснат сграда, която да се превърне в национален център, в който да бъдат извършвани обученията. 

Източник: в-к "Анонс", бр.149/28 май - 3 юни 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар